Blog

15-09-2020

Huidhonger

Huidhonger of mamahonger. Misschien vindt je het een beetje raar klinken of denk je bij jezelf, weer zo’n geitenwollensokkentype.

Maar wist je dat aanraking minstens zo belangrijk is als voeding voor je baby?

Nog niet zo lang geleden werd hier heel anders over gedacht. Iedereen met een pasgeboren baby heeft vast weleens de goedbedoelde tip gekregen dat je baby zo snel mogelijk in zijn of haar eigen bedje moet slapen en als je dat niet doet je je baby teveel verwend.

Beviel je 20 jaar geleden in het ziekenhuis werd je baby ’s nachts op zaal gelegd bij allemaal andere baby’s en kreeg het standaard een flesje. Het flesje werd tegen een handdoekje aangelegd, zodat je baby zelf kon drinken.

Ook was het de regel dat als je baby gedronken had en verschoond was en toch nog huilde, je je baby gewoon kon laten huilen, want ja, hij had toch alles gehad wat nodig was?

Zelf werd mijn zoontje een paar dagen na zijn geboorte opgenomen in het ziekenhuis. Ik lag lekker te slapen en hoorde een verpleegster tegen mijn man zeggen: Je vrouw slaapt zo lekker, zal ik je baby de fles geven?

Ik hoorde fles en was direct wakker. Niet dat ik iets tegen de fles heb, maar wij hebben gekozen voor borstvoeding, die ook nog eens heel goed verloopt, dus waarom de fles? Ik wil niet dat ons kindje door iemand anders dan zijn ouders gevoed wordt, juist dit is echt een geborgen en fijn moment tussen ouder en kind. En slapen, tja, dat is de eerste maanden toch drama, daar gaat een flesje kunstvoeding echt geen verschil in maken.

Eenmaal thuis was ons zoontje heel onrustig ’s nachts. Veel huilen en buikkrampjes. Mijn man wist hoe moe ik was dus pakte Boaz uit bed om te troosten en te verschonen. Maar Boaz bleef boos en bleef huilen. We dachten aan krampjes. Ik pakte Boaz over en legde hem op mijn buik en direct was hij stil. Het waren geen krampjes, hij had geen honger, maar na 9 maanden in mijn buik te hebben gezeten had hij echt even de behoefte gewoon lekker bij me te liggen. Hij sliep dan ook vrijwel direct.

Van de week moest ik ’s avonds een paar uurtjes weg. Boaz eerst de borst gegeven, dus ik kon makkelijk even weg. Toch werd ik na een tijdje gebeld dat Boaz niet te troosten was. Eenmaal thuis direct lekker aangelegd en was hij direct stil. De rest van de avond bleef hij alleen wel heel onrustig. Hij wilde alleen maar drinken en bij me zijn. Zelfs even op mijn gemak douchen zat er niet in. Hij had geen trek, maar wel huidhonger en wilde toen hij moe was alleen even lekker bij zijn moeder liggen.

Mooi toch hoe de natuur werkt? Na 9 maanden in de buik te hebben gezeten kan je ook niet anders verwachten. Een baby is niets anders gewend dan je stem te horen, een constante warme temperatuur om zich heen te hebben, lekker gewiegd te worden en zit heel geborgen in een hele kleine omgeving.

Vandaag doen wij het dus anders. Lekker in de draagdoek, veel knuffelen en straks lekker samen slapen in ons grote bed. Want ja, slapen in zijn co-sleeper vindt hij echt nog niet zo tof. Dus wat is er mis mee dat wij aankomende weken of misschien wel maanden met zijn drieën het bed delen 😉

Want geloof mij, een pasgeboren baby kan je echt niet verwennen, maar wel heel veel liefde en geborgenheid geven. Je kindje zal je er de rest van zijn of haar leven dankbaar voor zijn.

11-03-2020

Rebozomassage

Eigenlijk is de Rebozomassage nog een heel onbekende massagevorm. Tenminste hier in Nederland. In Mexico is de Rebozomassage een onderdeel van de cultuur. Een Rebozodoek is een geweven draagdoek zoals wij die hier ook kennen, alleen een stuk korter.

In Mexico dragen ze baby’s op een andere manier dan wij in Nederland doen. De Rebozo draagdoek wordt daar niet alleen gebruikt als draagdoek, maar tevens ook als kledingstuk of massagedoek. Ook wordt de doek ingezet tijdens bevallingen om de weeën op te vangen. Dit laatste gebeurd de laatste jaren ook steeds vaker in Nederland. De Rebozodoek is voor de meeste verloskundige niet onbekend. Ook wordt de doek gebruik om baby’s die in een stuit liggen om te draaien. Ook wel spinning baby’s genoemd.

Ik gebruik de doek echter alleen om te masseren. Maar waarom dan zo laagdrempelig?

Bij de Rebozomassage kan de kleding gewoon aangehouden worden. Dit zullen sommige mensen prettig vinden. Ik gebruik mijn handen niet, maar de doek doet zijn werk.

Mijn klant gaat liggen en ik omsluit het lichaamsdeel waar de pijnklachten of spierspanning hoog is. Bijvoorbeeld de rug.

De doek komt onder de rug te liggen en ik pak beide kanten van de doek in mijn handen vast. Ik trek wat aan de doek zodat de rug van de grond af komt en daarna maak ik rustige wiegende bewegingen met de doek. Op dat moment komt er meer ruimte tussen de wervels en de spieren kunnen niet anders dan ontspannen. En juist dat ontspannen van de spieren geeft een ontzettend fijn gevoel. Je kunt niet tegenwerken en spieren ontspannen automatisch. Je kunt de hele rug af gaan, van billen tot aan het hoofd. Mijn klanten zijn altijd erg verrast door het effect. Je voelt je lijf ontspannen, maar je voelt ook dat in dit geval de rug veel soepeler aanvoelt. ‘Je voelt je even zo ligt als een veertje, of ‘het leek wel of ik even gewichtloos was’, zijn kreten die ik vaak hoor.

Het is echt de moeite de massage eens uit te proberen. Ik maak vaak de combinatie Zwangerschapsmassage of Mamamassage met de Rebozomassage.

Eerst masseer ik de spieren los door middel van de Zwangerschaps- of Mama-massage en de Rebozomassage zorgt er aansluitend voor dat je hele lijf nog even extra ontspant en tot rust komt. Het is echt de moeite waard de Rebozomassage eens uit te proberen.

De oorsprong van Babymassage

Shantala. De naam kan sommige mensen afschrikken. Het klinkt een beetje vaag, zweverig en spiritueel misschien. Maar Shantala is niets van dat. Waar komt die naam dan vandaan?

In de jaren zeventig was er de Franse arts, verloskundige en gynaecoloog Frédérick Leboyer. Leboyer was een verloskundige, die grote voordelen zag om baby’s liefdevol en zonder onnodige stress op de wereld te zetten.

Leboyer hoorde over babymassage, een onderdeel van de Indiase cultuur. In een sloppenwijk in India ontmoette hij Shantala, een moeder die haar baby masseerde op straat en de massagetechniek van haar moeder had geleerd. Ze masseerde haar baby, zoals eigenlijk elke moeder het in India doet. Babymassage is daar al eeuwenlang een onderdeel van de cultuur. Het is zelfs zo dat je in India op straat moeders naast elkaar kunt zien zitten, die hun baby masseren.

Leboyer werd ontzettend enthousiast en vroeg Shantala het hem te leren. Zo haalde hij in de jaren zeventig babymassage naar Europa. Als eerbetoon gaf hij babymassage de naam van Shantala. Nu, bijna vijftig jaar later, is babymassage al veel bekender en zien steeds meer ouders de meerwaarde van het masseren van hun baby.

Toch zijn er wel verschillen met hoe de baby’s in India gemasseerd worden en hoe ik je de babymassage aanleer. In India heerst de gedachte dat als je je baby al vroeg begint te masseren, je kindje later pezig en sterk wordt. De baby’s worden daar dan ook met stevige krachtige bewegingen gemasseerd. Hier zie je een leuk filmpje van Shantala die hier haar baby in de 70’er jaren masseert.

https://www.youtube.com/watch?v=AFnPxgs2zns

De massagegrepen zijn hetzelfde, maar hier in Nederland masseren we rustiger en langzamer. Wij zijn vaak voorzichtig met onze baby, maar zoals je ziet kan een baby heel veel hebben. Aan het eind van het filmpje zie je dan ook hoe lekker ontspannen de baby van Shantala erbij ligt en heerlijk in slaap valt.

Dr. Leboyer zag jaren geleden al in hoe je door het masseren van je baby warmte en geborgenheid kunt bieden. Hoe het de hechting stimuleert en hoe moeder en baby ontspannen door de massage. Door het masseren van de handjes en voetjes van je baby leert de baby bekend te worden met elk lichaamsdeel. Het masseren van je baby is dan ook ontzettend goed voor de motorische ontwikkeling. Bijna elke baby krijgt te maken met darmkrampjes. Door met de klok mee te masseren stimuleer je juist de darmpjes wat ontzettend verlichting kan geven.

Zelf ben ik net zo enthousiast als Leboyer. Ik geniet echt ervan om ouder en baby bezig te zien. Echt tijd met en voor elkaar te hebben. Je ziet wat het met beide doet. Een knuffel of aanraking geeft je een geluksgevoel en dat is vaak al snel bij beide af te lezen. Je ziet de vuistjes van de baby gedurende de massage veranderen naar open handjes. Baby’s beginnen te lachen en geluidjes te maken en moeders beginnen te stralen.

Omdat de cursus uit meerdere lessen bestaat, vraag ik altijd bij de volgende les hoe het thuis gegaan is na de workshop. Bij 90 procent van de gevallen krijg ik te horen dat de baby na de massage veel langer heeft geslapen dan normaal gesproken én dat de moeder daarom ook even een fijn momentje voor haar zelf gehad heeft. Dat is toch tof!

Ik vind dat je je baby nooit genoeg kunt knuffelen, aanraken en geborgenheid kunt geven. Verwennen geloof ik in die zin dus ook niet in. Je zult zien hoe vaker je baby gemasseerd wordt, hoe meer je baby ervan geniet. Maak een vast ritueel ervan. Verschonen, badje, massage, voeden en slapen. Je hoeft niet elke keer de hele massage te doen, maar pik er stukjes uit. De ene keer masseer je het buikje, de andere keer masseer je de armpjes en de beentjes of doe je alleen de gymoefeningen. Je komt er al snel achter welke massagegreep favoriet is bij je kindje. Leuk dus om ook je kindje op deze manier te leren kennen.

Kortom: Shantala Babymassage is niet iets vaags of zweverigs, maar het creëren van geluksmomentjes van jullie samen.